onsdag 24. august 2016

Retoriske appellformer

Etos: Etos er en av de tre appellformene vi har i retorikken. Enkelt forklart er etos troverdighet. Det viser til talerens autoritet. Ting som spiller inn på en persons etos er yrke eller andre kvalifikasjoner som gjør at denne personen virker overbevisende og troverdig ovenfor mottaker. Hvor godt forberedt personen som taler er, og hvordan han presenterer det. Personen velvilje, altså personens vilje til å gjøre andre til lags. Kroppsspråket til taleren spiller også en stor rolle når det kommer til å være troverdig ovenfor mottaker. Når vi ser på dyktige retorikere blir ofte Barack Obama dratt frem som selve definisjonen på en god retoriker. Han har en fantastisk etos ovenfor folk flest. Som president i USA og status som verdens mektigste mann skaper dette umiddelbart troverdighet ovenfor mottaker. Han er fantastisk dyktig på det å tilpasse hvordan han formidler sitt budskap ovenfor de ulike mottakergruppene og i ulike situasjoner. Mer spesifikt hvordan han gjør dette vil jeg komme tilbake til på logos og patos. Barack Obama styrker også sin etos med velviljen han viser ovenfor folket. Hans politikk skal tjene hele det amerikanske folk, ikke bare overklassen. Blant annet med sin helsereform har han bevist det for folket. Dette fører til at han skaper troverdighet ovenfor enda flere mottakergrupper.

Logos: Logos er den andre appellformen vi har i retorikken. Logos er fornuft og logikk. Logos viser til fornuften og logikken i det taleren sier. Det å bruke logos kan gjøres på forskjellige måter, blant annet med det å vise til eksempler. Med å bruke eksempler får mottaker noe konkret og forholde seg til, og noe som forteller mottaker at taler snakker sant. En annen måte å appellere til logos på, er ved bruk av saklige argumenter. Når en argumenterer er formålet å overbevise andre om at du har rett. Ved bruk av saklige og sanne eller sannsynlige argumenter overbeviser taleren mottaker at en har rett. Når taler argumentere for sin sak, er det også viktig og kjenne til viktige motargumenter. Om det er noe som taler imot talers sak, er det viktig å kunne argumentere mot argumentet som blir brukt mot talers sak. Å referere til troverdige kilder er også viktig når en benytter seg av logos. Igjen blir Barack Obama et eksempel på bruk av appellformer i retorikken. Når det kommer til bruk av logos er Barack Obama meget flink til å bruke eksempler. I sin tale om at en vellykket amerikansk militæroperasjon har funnet og drept Osama bin Laden. Ved å gjenfortelle hva som har skjedd 11 september 2004 bruker han logos. Barack Obama forteller noe som er sant, og som alle kan forholde seg til. I tillegg til å bruke appellformen logos, bruker han også appellformen patos i høyeste grad. Dette vil jeg komme tilbake til.    

Patos: Patos er den tredje og siste appell formen vi har i retorikken. Patos er det å spille på følelser. Bruk av patos henvender seg til mottakers følelser for å påvirke. Dette er kanskje den formen som er enklest å bruke, og som berører og vekker engasjement hos mottaker mest. Det er flere måter å påvirke mottaker ved bruk av patos. Det å si noe om egne følelser er en av dem. Dette er kanskje spesielt effektivt for personer som er mye i offentligheten og besitter høye stillinger i samfunnet. Det å vise at selv presidenten av USA er menneske slik som alle andre er viktig. Det å beskrive en følelsesladd situasjon er også en måte å bruke patos på. Dette skaper sympati og kanskje kan mottakeren kjenne seg igjen. En annen viktig og avgjørende form for bruk av patos er det å trekke inn egne, gjerne felles opplevelser. Med dette skaper du et samhold og at dere har noe til felles. Igjen kan vi bruke Barack Obamas tale om Osama bin Laden som eksempel. Han bruker logos når han gjenforteller hva som skjedde 11 september 2004. Samtidig som det han forteller er sant, vekker det følelser hos det amerikanske folk. Alle ble i en viss grad berørt av tragedien. Ved å fortelle om den den tomme plassen rundt middagsbordet. Ungene som må vokse opp uten foreldre. Foreldre som aldri får se sitt barn vokse opp. Ved å fortelle om den enkelte families tap vekker han følelser hos mottaker. Han forteller det med rolig men klar stemme. Kroppsspråket er rett og alvorlig.

Kilder: https://no.wikipedia.org/wiki/Retorikk
          Norsk for Påbygging - H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) 2015

torsdag 18. august 2016

Meg selv

Mitt navn er Martin Thoresen. Jeg er 19 år og bor på Lye. Skoleåret 2016/2017 skal jeg ta påbygg til studiespesialisering på Gand videregående skole. Første året gikk jeg på Teknisk industriell teknikk på Time. Videre gikk gikk jeg automasjon på Gand og Dalane. Tiden jeg gikk automasjon fant jeg ut at det ikke var noe for meg, og at jeg ønsket meg en høyere utdanning. Utenom skolen jobber jeg som ordensvakt/vekter i PSS Securitas, en jobb jeg trives veldig godt i. Dette har jeg gjort i overkant av et år, hvor jeg har min faste turnus på uteplassen Krazy Bryne. Dette gir meg også en god erfaring til jeg skal søke politihøgskolen til våren. Jeg driver også aktivt med innebandy, der jeg spiller på Lye. De siste årene har vi vært et satsende lag, og har blant annet spilt to sesonger i eliteserien.